Skinka i coca-cola

Nigella Lawsons recept på lättrimmad skinka i coca-cola. Lite udda men mycket gott!

Betyg (1 röst)
Antal personer
8 st
Skinka i coca-cola

Ingredienser

2 1/2 kg lättrimmad skinka
1 lök, skalad och delad
2 liter coca cola

Glasyr/griljering:
ca 16 hela kryddnejlikor
3-4 msk körsbärsmarmelad
1 tsk milt eller starkt paprikapulver
1/2 tsk rödvinsvinäger

Gör så här

Om du tycker att du har en för salt skinka kan du reducera saltet genom att lägga den i en lagom stor gryta med kallt vatten, låta den koka upp och sedan spola av den under kallt vatten.

Lägg skinkan i en lagom stor gryta, tillsätt löken och häll över coca colan. Om den inte täcker köttet häll på lite vatten. Låt det koka upp, sänk värmen och låt skinkan sjuda med locket på glänt i ca 2 1/2 timme. Räkna med ungefär 1 timme och 10 minuter per kg skinka, men kom ihåg att den får en stund i ugnen senare.

När det är dags att griljera skinkan sätter du ugnen på 230 grader. Ta upp den varma skinkan ur spadet, låt den svalna lite så att du kan hantera den. Skär bort svålen och kanske lite av fettet om det är mycket tjockt. Rista ett diagonalt rutmönster i fettet och stick in en kryddnejliga i varje ruta.
Lägg körsbärsmarmelad, paprikapulver och rödvinsvinäger i en kastrull och vispa över stark värme tills det börjar koka. Låt det sjuda tills det har blivit en sirapsliknande massa.

Lägg skinkan i en långpanna på ett ark ugnsfolie och häll den tjocka sirapen över. Ställ in skinkan i ugnen i cirka 15 minuter eller tills den har fått fin färg.

Ta ut skinkan och låt den vila en stund innan du skär upp den.
Visningar:
6033
Sparat:
52

LIKNANDE RECEPT

Colastek
över 2 månader
Coca Colakaka
över 2 månader
Colakokta revbe
över 2 månader
Manhattan Brown
över 2 månader
Coca colagryta
över 2 månader
Ungersk Coca-Co
av lennali
över 2 månader