Småländsk ostkaka

En härlig efterrätt. För att få en riktigt god ostkaka snålas det varken på ägg, grädde eller mandel.

Betyg (0 röster)
Antal personer
4-6

Ingredienser

3/4 dl vetemjöl
4 liter mjölk
5 msk ostlöpe
½ dl sötmandel
3 bittermandlar
4 ägg
½ dl strösocker
1½ dl grädde
Smör eller margarin till formen

Gör så här

Rör ut mjölet i 2 dl mjölk. Värm resten av mjölken till 32-33 grader, lite svalare än fingervarmt. Tillsätt mjölredningen och ostlöpe och rör om väl. Låt massan stå i cirka 1½ timme tills den börjar tjockna.

Efter 1½ timme rör du om ordentligt så att ostmassan skiljer sig från vasslan. Låt stå ytterligare cirka en halvtimme.

Häll upp ostmassan i en sil och låt vasslan rinna av väl. Krama sönder ostmassan.

Skålla, skala och hacka mandeln. Rör samman ägg och socker och tillsätt mandel och grädde.

Blanda ner äggsmeten i ostmassan och häll blandningen i en smord form. Grädda i 175 grader cirka 1-1½ timme.
Visningar:
1186
Sparat:
31

LIKNANDE RECEPT

Ostkaka recept
LCHF Ostkaka
av Ernst76
över 2 månader
Kesokaka med sa
av Jessika
över 2 månader
Österlensk ostk
över 2 månader
Ostkaka med äpp
över 2 månader
Småländsk ostka..
av Hoffa1
över 2 månader