Smålänsk ostkaka

Gott med hjortronsylt och vispad grädde

Betyg (0 röster)
Antal personer
6-10

Ingredienser

5 liter mjölk (3%-ig eller gammaldags)
3 dl vetemjöl
1 msk ostlöpe (finns på apoteket)
3 ägg
1½ dl socker
1 dl sötmandel
3 bittermandlar
3 dl vispgrädde

Gör så här

Värm 4½ liter av mjölken till 37°. Vispa ut mjölet i resten av mjölken och rör ner tillsammans med ostlöpen i den ljumma mjölken. Dra grytan från värmen och låt stå 30 minuter tills blandningen har stelnat (ystat sig). Skär kors och tvärs i massan och rör om så att vasslan skiljs ut. Häll massan genom en fin sil eller silduk och låt vasslan rinna av väl.
Vispa ägg och socker. Hacka mandeln. Riv bittermandeln.

Blanda samman ostmassan, äggvisp, mandeln och grädde. Häll blandningen i en smord ugnssäker form som rymmer 2-2½ liter.
Grädda i nedre delen av ugnen (175°) i 50-60 minuter tills den fått fin färg och är genomgräddad.
Visningar:
2010
Sparat:
29

LIKNANDE RECEPT

Ostkaka recept
LCHF Ostkaka
av Ernst76
över 2 månader
Kesokaka med sa
av Jessika
över 2 månader
Österlensk ostk
över 2 månader
Ostkaka med äpp
över 2 månader
Småländsk ostka..
av Hoffa1
över 2 månader