Smörbulle

Härligt stora brödbullar som passar att frysa in.

Betyg (0 röster)
Antal personer
2 st
Smörbulle

Ingredienser

1 pkt jäst
1 dl flytande fett
5 dl mjölk eller motsvarande laktosfritt alternativ
2 msk fiberhusk
1 dl socker
1 ½ krm salt
2 tsk stött kardemumma
14-15 dl glutenfri mjölmix
50 g mjukt smör
2 msk socker
1 uppvispat ägg

Gör så här

Rör ut jästen med det värmda degspadet (37°) och blanda med Fiberhusk. Låt svälla i 10 minuter.

Tillsätt socker, salt och kardemumma samt ungefär 10 dl glutenfri mjölmix. Arbeta degen väl och låt den jäsa i övertäckt bunke i 30 minuter.

Slå ihop degen efter jäsningen och arbeta in mer mjölmix i omgångar. Det gör ingenting om det blir lite mjölmix över, huvudsaken är att du kan hantera degen på bordet.

Dela degen och forma två runda bullar. Lägg bullarna på plåt och platta till dem med handen så att de blir ca 23 cm i diameter.

Gör fördjupningar i bullarna med ett slevskaft och klicka i smörblandningen. Låt bullarna jäsa under duk i 30 minuter och pensla sedan med ägget. Grädda till lagom färg i 20-25 minuter på andra falsen nerifrån. Låt brödet kallna under bakduk och frys in det som inte går åt direkt.

Ugn: 200°
Visningar:
5021
Sparat:
30

LIKNANDE RECEPT

Snabba smörbull
av Queenie
över 2 månader
Smörbullar med ..
över 2 månader
Fina smörbullar
över 2 månader
Danska smörbull
över 2 månader
Smörbullar
av lennali
över 2 månader
Smörbullar i lå
av UllaC
över 2 månader