Smörgåstårta – på mitt sätt

Så enkel men så god. Ett recept som jag har haft i mina ägor de senaste 30 åren. Serveras alltid på midsommarkvällen, födelsedagar eller när man blir så där jätte sugen.
Receptet är baserat på en tårtbotten stor som en plåt, som delas på mitten. Inga ”konstiga ingredienser” därför är den även barnvänlig. En väldigt god och omtyckt smörgåstårta bland släkt och vänner.
OBS! Efter många har så har jag nu gjort en del förändringar i receptet.........till det bättre.

Betyg (26 röster)
Smörgåstårta – på mitt sätt

Ingredienser

1 stor smörgåstårtsbotten
1 ½ paket Ica´s bredbara leverpastej (original) 200g + 100g
5dl vispgrädde
1 paket räkost, 400g (inga tillsatser som dill odyl)
5 hård kokta ägg
175 g bayonneskinka, eller annan rökt skinka

Dekoration:
Hackad isbergssallad
Cocktailtomater
Gurka
! tub Kavli räkost 250g
5 ägg
Citron majonäs
Skalade räkor
Rostbiff
Massor av röda vindruvor

Gör så här

Dela botten i två delar.
Första botten:
Bred på leverpastej jämt över botten.

Fyllning:
Vispa 3 dl vispgrädde, inte för hårt, det ska mer saker i.
Rör ner nästan hela paketet räkost i grädden, spara resterande till toppingen. Det ska smaka mer räkost än grädde.
Skala och hacka 5ägg, jag brukar skiva äggen i äggskäraren och sedan vänder jag på ägget och skivar en gång till, så blir det fina mindre bitar.
Rör ner dom hackade äggen i smeten.
Hacka skinkan i mindre bitar och rör ner i smeten.
Bred fyllningen över leverpastejen.
Lägg på det sista brödet.

Dekoration:
Vispa 2 dl grädde, lite hårdare denna gång (blir det för löst är det risk att dekorationen gliiider av, tro mig, jag har gjort misstaget).
Rör ner resten av räkosten från paketet och tuben i grädden.
Fördela smeten över sista brödet.
Nu till dekorationen som är helt efter eran egen fantasi, jag gör den barnvänliga dekorationen (se bilden) eftersom vi alltid har barn med oss när vi äter den. Jag klickar även citronmajonäs på äggen så håller sig räkorna på plats och använder massor av röda vindruvor, både på tårtan, runt omkring och druvor i en skål på sidan om, det är så gott med vindruvor till.
Gör gärna smörgåstårtan dagen innan så den riktigt får gotta till sig, svårt att vänta men ”den som väntar på något gott…….”

PS. Om det finns skaldjurs allergi bland matgästerna byt ut räkosten mot skinkost och dekorera ex. med fina skinksnurror.
Visningar:
1479800
Sparat:
2867

LIKNANDE RECEPT

Kräftröra
av Kicki8
över 2 månader
Smörgåstårta me
över 2 månader
av LaJefa
över 2 månader
Supergod smörgå..
över 2 månader
Smörgåstårta á ..
av LEDIVO
över 2 månader
Varm smörgåstår
över 2 månader