Smörkex med citronfyllning

Dessa späda lyxkakor fullkomligt smälter i munnen. Den friska smörkrämen har smaksatts med rivet citronskal och citronsaft som ger en fräsch smak.

Betyg (0 röster)
Antal personer
20 st

Ingredienser

175 g kallt smör
3½ dl vetemjöl
3/4 dl vispgrädde
1 dl strösocker

Fyllning:
150 g rumstempererat smör
2 dl florsocker
2 äggulor
Finrivet skal och saft av en citron

Tillbehör:
Pepparkaksform, 3-4 cm i diameter

Gör så här

Hacka samman smör och mjöl. Tillsätt grädden och blanda snabbt ihop till en deg. Dela degen i två delar. Forma dem till rullar.

Rulla in degbitarna i plastfolie och låt dem vila en timma i kylen. Sätt ugnen på 250 grader.

Lägg ut två bakpapper och strö ut hälften av sockret på bakpappret. Kavla ut degrullarna till rektanglar, ca ½ cm tjocka, på de bakpappersklädda plåtarna.

Strö resten av sockret över degplattorna och kavla in det i degen. Tryck ut kakor med hjälp av en pepparkaksform.

Dra bort resterande deg och knåda samman den. Kavla ut degen på nytt och tryck ut fler kakor tills du får sammanlagt 40 stycken.

För över bakpapprena till två plåtar. Grädda kakorna i mitten av ugnen 5-6 minuter. Låt dem sedan svalna.

Gör fyllningen. Rör samman smör och florsocker. Tillsätt äggulorna, en i taget, under kraftig omrörning. Smaksätt krämen med citronskal och citronsaft.

Lägg ihop kakorna två och två med fyllning mellan. Ställ kakorna kallt tills de ska serveras.
Visningar:
1107
Sparat:
11

LIKNANDE RECEPT

Smörkex recept
Björnbärstårta ..
av lennali
över 2 månader
Björnbärspaj
av Queenie
över 2 månader
Dolce di ciocco
över 2 månader