Smörstekt gös med vitvinsås och kantareller

Ett recept från en personlig favorit i köket.....

Betyg (0 röster)
Antal personer
4 st

Ingredienser

1 kg gösfile. (200 gr Gös per person)
25 gr smör
400 gr socker ärtor / person
400 gr kantareller/ person
Salt
Peppar efter smak

Ingredienser fiskfond:
Ingredienser vittvinsås:
1 kg välsköljd fiskrens
2 lökar
1 morot
1 stjälk blekselleri
1/2 purjolök

Ingredienser vittvinsås:
1 l fiskfond
3 dl torrt vitt vin
3 dl vispgrädde
50 gr smör
2 skivade lökar
5 - 6 skivade champinjoner
1 kvist timjan
Några persilje stjälkar
3 msk beurre manié (1 del mjukt smör och 1 del vetemjöl hoprört till en pasta)
salt
peppar (några stänk citron)

Gör så här

Gösen:
Smält smöret i stekpanna (medelvärme), och panera fileerna i vete mjöl
Låt smöret smält moussera. Lägg i gösen och stek 4 till 5 minuter på varje sida.
Fräs kantarellerna i mör och ånga upp sockerärtorna hastigt
Fiskfond:
Skär grönsakerna i 1 centimer stora bitar.
Lägg i fiskrenset (ben, skin, huvud) och grönsakerna i en stor kastrull.
Täck upp med vatten och koka upp. Skumma av och ha i kryddorna.
Låt koka sakta i 10 minuter. Sila sedan av benen och koka ner till ca: 1 liter.

Vitvinsås:
Sautera dom hackade grönsakerna i en kastrull, och häll fiskfonden och vinet.Koka ihop fiskfonden och det vita vinet till cirka 0,5 liter. Tillsätt beurre manié. Koka under omrörning till en slät och fin konsistens. Tillsätt grädden och koka ihop ytterligare. Smaka av med kyrddorna och sila såsen genom silduk. Vid servering, vispa ner litet rumsptempererat smör och vispad grädde. Detta är alltså ett kockrecept, vid hemmabruk får receptet minskas 10 gånger
Visningar:
5314
Sparat:
37

LIKNANDE RECEPT

Vitvinsås recept
Pilgrimsmusslor..
av BRITT
över 2 månader
Ugnsbakad lax m
över 2 månader
Laxfärserad röd
över 2 månader
Sås - Vitvinsås
av bernit
över 2 månader
Pilgrimsmusslor..
över 2 månader
Fisk - och skal
av bernit
över 2 månader