Solgul apelsinkaka

Apelsin och choklad är en mycket bra snakkombination - det är denna smaskiga kaka ett utmärkt exempel på.

Betyg (0 röster)
Antal personer
12 bitar

Ingredienser

8 tunna skivor från en apelsin
60 g smör eller margarin
Matfett till formen
1½ dl råsocker
1 1/4 dl lättyoughurt
2 ägg
Rivet skal och saften av en apelsin
5 dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
1 msk kakaopulver

Garnering:
Florsocker

Gör så här

Värm ugnen till 175 grader. Placera ugnsgallret mitt i ugnen. Lägg formklippt bakplåtspapper i botten på en form som är ca 22 cm i diameter och med avtagbar kant. Pensla sidorna lätt med matfett.

Skölj en apelsin och skär den i 8 tunna skivor med skalet på. Lägg skivorna i formens botten.

Rör matfett och socker poröst.

Rör ner youghurten. Tillsätt äggen, ett i taget, och rör kraftigt tills allt är blandat. Matfettet ska flocka sig.

Riv skalet på en apelsin och pressa ut saften. Blanda mjöl, bakpulver och kakao och sikta ner det i smeten. Blanda försiktigt och tillsätt apelsinskal och saft efter hand. Rör till en jämn smet. Häll smeten över apelsinskivorna i formen.


Grädda i 50 minuter tills en provsticka känns torr. Om kakan har höjt sig på mitten så skär av toppen så att den blir jämn. Stjälp upp kakan och låt den svalna. Lägg kakan med apelsinskivorna upp på ett tårtfat och sikta ev över lite florsocker.
Visningar:
521
Sparat:
7

LIKNANDE RECEPT

Apelsinkaka recept
Apelsinkaka i l..
av grill
över 2 månader
Chokladdoppade
av Bodil56
över 2 månader
Apelsinkakor me
över 2 månader
Mjuk apelsinkak
av jan-q
över 2 månader
Gräddtårta med
av erba
över 2 månader
Gammaldags apel
av HKH
över 2 månader