Solskensbullar

Härliga bullar med vaniljkrämsfyllning.

Betyg (0 röster)
Antal personer
24 st

Ingredienser

1 pkt jäst för söta degar
100 g smör eller margarin
3 dl mjölk
½ tsk salt
1 dl socker eller vit sirap
Ev 2 tsk kardemumma
Ca 9 dl vetemjöl

Fyllning:
2 dl marsan- eller vaniljkräm

Pensling:
1 ägg

Garnering:
50 g smält smör eller margarin
1,5 dl strösocker

Tillbehör
Spritspåse

Gör så här

Smula jästen i en bunke. Smält matfett i en kastrull på svag värme. Tillsätt mjölken. Låt blandningen bli fingervarm, 37 grader. Häll den ljumma degvätskan över jästen och rör om så att den löser sig.

Tillsätt salt, socker eller sirap och ev. kardemumma. Mät mjölet genom att hälla det luftigt direkt från påsen i ett litermått. Tillsätt drygt 2/3 av mjölet.

Arbeta degen kraftigt med en träsked, ca 8 minuter, tills degen blir blank, smidig och släpper kanterna. Jäs under bakduk i ca 30 minuter till dubbel storlek.

Arbeta ihop degen och ta sedan upp den på mjölat bakbord. Tillsätt mer mjöl om det behövs och arbeta degen smidig.

Dela degen i två delar. Rulla ut en bit deg till en längd och dela den i 12 lika stora delar. Rulla till släta bullar. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa 15 minuter.

Häll vaniljkräm i en spritspåse. Gör en grop i mitten av varje bulle och fyll med kräm. Låt bullarna jäsa ytterligare ca 10 minuter. Värm ugnen till 250 grader.

Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i 5-10 minuter. Låt bullarna svalna på galler under duk. Efter gräddningen penslas bullarna med smält smör eller margarin och doppas i strösocker.
Visningar:
2190
Sparat:
15

LIKNANDE RECEPT

Solskensbullar recept
Solskensbullar ..
av Engla
över 2 månader
Jättesolbulle m
av MrsC
över 2 månader
Parisebullar/ S
över 2 månader
Glutenfria vani
av Fin
över 2 månader