Somrig flädertårta

Denna saftiga sårta har en frisk flädersmak i fyllningen och dekoreras med solmogna jordgubbar.

Betyg (0 röster)
Antal personer
8 st

Ingredienser

Bottnar:
4 ägg
1,5 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1,5 tsk potatismjöl
1 tsk bakpulver

Fyllning:
½ dl maizena
½ msk vaniljsocker
3 dl mjölk
½ dl strösocker
2 ägg
½ dl koncentrerad flädersaft
2 dl vispgrädde
2 dl jordgubbssylt

Garnering:
2 dl vispgrädde
1 liter jordgubbar
1 msk färgat socker

Tillbehör:
Springform , ca 22 cm i diameter

Gör så här

Rita och klipp ut en runden av bakplåtspapper, ca 22 cm i diameter. Smöra en springform i samma storlek och lägg bakpapper i bottnen, då glider inte pappret runt. Sätt ugnen på 175 grader.

Separera ättvitor och gulor. Vispa vitorna till ett fast skum. Vispa äggulor och socker till en ljus kräm.

Blanda vetemjöl och potatismjöl med bakpulver och rör ner det i äggulesmeten. Blanda sedan ner äggviteskummet. Häll smeten i formen.

Grädda bottnen i nedersta delen av ugnen ca 45 minuter. Låt kakan svalna helt.

Rör ut maizena och vaniljsocker i mjölken i en skål. Vispa socker och ägg i en tjockbottnad kastrull. Värm under vispning.

När socker- och äggblandningen är varm, nära kokpunkten, häll försiktigt i mjölkblandningen, fortfarande under vispning. Koka upp krämen medan du fortsätter att röra.

Ta kastrullen från värmen och rör ner flädersaften. Låt krämen kallna. Vispa grädden och blanda den med den kalla fläderkrämen.

Lossa kakan från formen med en kniv när den svalnat. Dela tårtbottnen i två eller tre delar. Fördela jordgubbssylten och fläderkrämen på bottnen/bottnarna.

Vispa grädden till garneringen och bred den över tårtan. Dekorera med jordgubbar. Strö eventuellt med lite färgat socker som dekoration.
Visningar:
2481
Sparat:
9

LIKNANDE RECEPT

Hittade inga liknande recept.