Spandauer

Nygräddade och frasiga wienerbröd fyllda med vaniljkräm, fantastiskt gott! Lite omständigt att göra, men väl värt mödan!

Betyg (0 röster)
Antal personer
32 st

Ingredienser

1 pkt jäst
2,5 dl kall mjölk
1 ägg
½ dl strösocker
½ tsk salt
7 - 8 dl vetemjöl
250 g smör eller margarin

Fyllning:
2 dl mjölk
1 ägg
1 msk potatismjöl
1 msk strösocker
½ msk vaniljsocker

Pensling:
1 ägg

Glasyr:
2 dl florsocker
1 - 2 msk vatten

Gör så här

1) Smula jästen i en bunke. Häll lite av mjölken över jästen. Rör tills det har löst sig. Tillsätt resten av mjölken, ägg, socker, salt och nästan allt mjöl.

2) Arbeta degen smidig, för hand eller med maskin, tills den släpper bunkens kant. Låt degen vila i kylen ca 10 minuter. Skär matfettet i tunna skivor. Låt det ligga framme.

3) Ta upp degen på mjölat bord. Kavla ut den till en rektangel, ca 30x40 cm. Lägg matfettsskivorna på den ena deghalvan. Vik över den andra.

4) Vrid degen ett kvarts varv. Kavla försiktigt ut den till en rektangel, ca 30x40 cm. Vik rektangeln i tre delar. Låt den vila i kylen ca 10 minuter. Upprepa steg 4 två gånger.

5) Gör fyllningen: Blanda mjölk, ägg, potatismjöl och strösocker i en kastrull. Låt krämen koka upp under omrörning. Ta den åt sidan. Smaka av med vaniljsocker, låt krämen kallna.

6) Dela degen i två bitar. Kavla ut dem till två kvadrater, ca 40x40 cm. Skär varje kvadrat i 16 rutor, ca 10x10 cm. Lägg lite fyllning på varje kvadrat. Vik in hörnen mot mitten. Tryck ihop.

Lägg wienerbröden på en bakpappersklädd plåt. Låt dem jäsa övertäckta ca 1 timme på en rumsvarm och dragfri plats. Sätt ugnen på 250 grader. Pensla wienerbröden med uppvispat ägg. Grädda dem mitt i ugnen ca 8 minuter. Låt dem svalna på galler.

Gör glasyren: Rör ihop florsocker och vatten. Ringla glasyren över wienerbröden.
Visningar:
1074
Sparat:
13

LIKNANDE RECEPT

Wienerbröd
av Frida87
över 2 månader