Stekt ankbröst med balsamvinägersås och calvadosäpplen

Ankbröst är lätt att tillaga och blir jättegott!
Servera gärna med ugnstekta potatisklyftor eller blandade ugnsstekta rotsaker som t.e.x rotselleri, morötter, lök, potatis och palsternacka

Betyg (4 röster)
Antal personer
4 st

Ingredienser

600 g ankbröst
salt
peppar

Balsamvinägersås:
100 g scalottenlök
1 dl rödvin
1 msk olja
3 dl vatten
2 - 3 msk konc oxfond med rödvin eller viltfond
0,5 dl balsamvinäger
salt
peppar
ev någon msk calvados

Calvadosäpplen:
2 - 3 fasta gröna äpplen
3 cl calvados
smör till stekning

Gör så här

Balsamvinägersås:
Finhacka löken och sautera den i lite olja. Tillsätt vatten, vin, fond och balsamvinäger. Låt koka till såsen har reducerats till ca 2,5 dl. Sila såsen och smaka sedan av med salt, peppar och ev någon msk calvados.

Calvadosäpplen:
Dela äpplena och kärna ur dem. Låt skalen sitta kvar. Klyfta i snygga klyftor. Stek dem i smöret några minuter. Vänd försiktigt så de är hela och snygga. Häll på calvados och blanda.

Ankbröst:
Sätt ugnen på 125 grader. Skär ett rutmänster genom skinnet på ankbrösten. Salta och peppra på båda sidorna. Lägg ankbrösten i en torr het stekpanna med skinnsidan neråt. Bryn tills skinnet är vackert gyllenbrunt (4 - 6 minuter). Vänd och bryn på andra sidan några minuter.
Lägg över ankbrösten på ett ungsäkert fat. Sätt in en kötttermometer. Ställ in den på 65 grader. Mer eller mindre beroende på hur rosa man vill ha det. Ugnsstek i 20 - 30 minuter.
Linda sedan in i folie och låt vila 10 - 15 minuter.
Visningar:
19646
Sparat:
135

LIKNANDE RECEPT

Ankbröst recept
Ankbröst med sp..
över 2 månader
Parmalindad oxf..
av Maahl
över 2 månader
Ankbröst med ba
över 2 månader
Amoz ankbröstfi
av amoz
över 2 månader
Bräserat ankbrö
över 2 månader
Ankbröstfilé i
över 2 månader