Storkringla med överraskning

I denna stora festkringla gömmer sig både choklad och mandelmassa. Kringlor kan varieras på många sätt - denna kringla hör garanterat till de godaste!

Betyg (0 röster)
Antal personer
10 st

Ingredienser

1/2 pkt , 25 g , jäst
100 g smör eller margarin
2,5 dl mjölk
0,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
6 - 7 dl vetemjöl

Fyllning:
50 g mörk blockchoklad
50 g mandelmassa

Pensling:
1 ägg

Garnering:
25 g mandelspån

Gör så här

Smula ner jästen i en bunke. Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt mjölken. Värm till fingervärme, 37 grader.

Häll lite av degvätskan över jästen. Rör tills den har löst sig. Tillsätt resten av degvätskan, socker, salt och nästan allt mjöl. Spara lite mjöl till utbakningen.

Arbeta degen smidig, för hand eller med maskin, tills den släpper bunkens kant. Låt degen jäsa övertäckt ca 40 minuter på en rumsvarm och dragfri plats.

Gör fyllningen: Grovhacka chokladen. Riv mandelmassan.

Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Knåda degen smidig med resten av mjölet. Kavla ut degen till en platta, ca 30x60 cm. Strö choklad och mandelmasseriv längs med ena långsidan.

Rulla ihop degplattan från långsidan till en rulle. Forma rullen till en kringla. Lägg kringlan med skarven nedåt på en bakpappersklädd plåt. Låt kringlan jäsa övertäckt ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.

Pensla kringlan med uppvispat ägg. Strö sedan över mandelspån. Grädda kringlan mitt i ugnen ca 25 minuter. Låt kringlan svalna något på galler innan den skärs i bitar.
Visningar:
749
Sparat:
8

LIKNANDE RECEPT

Hittade inga liknande recept.