Surdeg av råg

Det är lätt att alltid ha surdeg hemma i kylen. Det är bara att fylla på med mjöl och vatten, lite då och då.
En surdeg kan nästan bli hur gammal som helst, men om den skulle bli dålig får du sätta en ny. Den färdiga surdegen måste förvaras i kylskåp. I rumstemperatur blir den dålig på en dag.

Betyg (2 röster)
Antal personer
-
Surdeg av råg

Ingredienser

Dag 1:
2 dl vatten
150 g rågmjöl

Tillsätt dag 3:
1 dl vatten
50 g rågmjöl

Tillsätt dag 4:
1 dl vatten
50 g rågmjöl

Gör så här

Dag 1:
Mixa vatten och mjöl så att degen blir slät.
Plasta in och låt stå i rumstemperatur 2 dygn.
(Volymen kan öka 6 gånger så använd ett väl tilltaget kärl.)

Dag 3:
Tillsätt vatten och mjöl. Mixa, plasta in och låt stå ett dygn.

Dag 4:
Tillsätt resten av vatten och mjöl. Mixa och plasta in. Låt stå
ett dygn.

Häll upp i tät glasburk och förvara i kylskåp.
När du använder dig av surdegen kan du omedelbart fylla på med mer vatten och mjöl i glasburken. Konsistensen skall vara som våffelsmet.

Nu har du surdeg i beredskap för ditt brödbak!
Visningar:
6541
Sparat:
197

LIKNANDE RECEPT

Surdeg recept
Urbans tyska su..
av amaria
över 2 månader
Italienskt bond
av epi
över 2 månader
Surdegsbröd nr ..
av maithab
över 2 månader
Långstekt fläsk..
av lennali
över 2 månader
Rallarhalvor
av popik
över 2 månader
Surdegsstart -
av maithab
över 2 månader