Sushi

Sushi är en väldigt trevlig och social måltid som man med fördel förbereder tillsammans med gästerna. Om man är osäker på hur man skär sushin kan man be om hjälp från personalen i fiskdisken. Kom ihåg att nästan all fisk till sushi bör ha varit fryst i minst 48 timmar. Trots att man säger att all fisk kan användas till sushi är fisk med mycket ben eller stora fibrer inte att rekommendera.

Betyg (0 röster)
Antal personer
6 st

Ingredienser

10 dl japanskt rundkornigt ris
5 dl vatten
1.2 dl sushi-su

Sushi-su:
8 msk risvinäger
5 msk socker
1 msk salt

Fisk (beräkna 10-15 g per bit):
Lax, skandinavisk lax behöver inte frysas
Tonfisk, behöver inte frysas
Smörfisk, bör frysas
Hälleflundra, bör frysas
Piggvar, bör frysas
Slätvar, bör frysas
Makrill, bör frysas
Jätteräkor (lätt kokade)

Tillbehör:
Japansk soja
Wasabi
Inlagd ingefära (gari)

Gör så här

Skölj och tvätta riset noga i kallt vatten i cirka 20 minuter. Låt sedan stå och svälla i kylen över natten (eller minst 4 timmar).

Måtta upp 1.25 liter av det svällda riset och 6 deciliter vatten och koka upp hastigt i en tjockbottnad kastrull med tättslutande lock eller en riskokare.

Sänk sedan värmen och låt stå i 20 minuter. Ställ kastrullen åt sidan och låt vila ytterligare 20 minuter utan att lyfta på locket.

Häll sedan riset och sushi-su i ett kärl (helst av trä) och blanda försiktigt med en slev så att riskornen ej spricker. Låt vila i ytterligare 20 minuter.

Sushi-su: Blanda alla ingredienser i en kastrull och värm upp under omrörning tills sockret helt har löst upp sig.

Fukta händerna i vatten. Ta lite ris i handen och rulla ihop till en äggformad boll. Ta en bit fisk i andra handen och lägg på risbollen. Lägg två fingrar över och tryck till. Forma lite i kanterna.

Lägg upp på stora uppläggningsfat och servera med soja i små skålar bredvid, wasabi och inlagd ingefära.
Visningar:
3497
Sparat:
60

LIKNANDE RECEPT

Sushi recept
Sushi med väste..
över 2 månader
Onigiri - Japan..
över 2 månader
Sushi med lax
av Annie_B
över 2 månader
Sushi-rullar
över 2 månader
Gari
av popik
över 2 månader
Vegetarisk sush
över 2 månader