Svärmors busenkla tekakor

Ett snabbt, gott och billigt standardrecept som lätt kan varieras.

Betyg (4 röster)
Antal personer
25-30

Ingredienser

50 g smör
5 dl vatten
2 1/2 dl havregryn
50 g jäst
1 msk socker
1 tsk salt
ca 10 dl vetemjöl

Gör så här

Koka upp vatten och häll över havregryn och smör i en bunke/assistent. Rör om då och då och låt svalna till fingervarmt. Rör ned jäst, socker salt och nästan allt mjöl. Knåda till smidig deg. Låt jäsa till dubbel storlek.

Kavla ut degen på mjölat bakbord och ta ut runda tekakor med mått. Lägg på smord/bakplåtspappersklädd plåt. Nagga och låt jäsa övertäckta ca 1 timma. Grädda i mitten av ugnen i 225 grader ca 8 minuter.

Förslag på variation:
*tillsätt 2 tsk brödkryddor
*byt ut hälfen av vetemjölet mot rågsikt
*blanda 1 dl solrosfrön och/eller pumpafrön i degen
*blanda ned 2 dl finrivna morötter (tillsätt då mer mjöl)
*använd mjölk istället för vatten
*rör ned ett par matskedar vetekli
*öka på mängden smör till 100 g (gott!)
Visningar:
3014
Sparat:
107

LIKNANDE RECEPT

Tekakor recept
Chris Tekakor
av SDMaya
över 2 månader
Havre-tekakor
över 2 månader
Havregryns teka
över 2 månader
Saftiga tekakor
av babbs
över 2 månader
Havretekakor
av ros
över 2 månader
LCHF scones/tek
av bikbok
över 2 månader