Sydländskt knäckebröd

Knäckebröd är något av det svenskaste svenska. I denna sydländska tappning har det fått en ljuvlig smak av basilika, timjan och vitlök. Dessutom är det lättbakat.

Betyg (1 röst)
Antal personer
60 bitar

Ingredienser

1 pkt jäst
5 dl vatten
1 tsk salt
1 tsk basilika
½ tsk timjan
1 msk tomatpuré
1 vitlöksklyfta
1 dl matolja
3 dl krossade bovetegryn
6 dl havregryn
7 dl vetemjöl

Gör så här

Smula ner jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervärme, 37 grader. Häll lite av vattnet över jästen och rör tills den löst sig.

Tillsätt resten av vätskan. Rör ner salt, basilika, timjan, tomatpuré, pressad vitlök och matolja.

Blanda ner bovetegryn, havregryn och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig, för hand eller med maskin, tills den släpper bunkens kant.

Strö lite mjöl över degen och låt den jäsa övertäckt ca 15 minuter på en rumsvarm och dragfri plats.

Ta upp degen på mjölat bord. Arbeta in resten av mjölet. Dela degen i 5 jämnstora bitar. Kavla direkt på bakplåtspapper ut varje bit till plåtstora kakor.

Nagga degkakorna. Låt dem jäsa under bakduk ca 15 minuter. Sätt ugnen på 275 grader. Sporra eller skär degkakorna i bitar, ca 8x15 cm.

Grädda två plåtar knäckebröd åt gången, 5-8 minuter. Låt plåtarna byta plats när det översta brödet blivit ljusbrunt. Bröden ska vara hårda och torra innan de tas ur ugnen. Låt dem svalna på galler och bryt dem sedan i rutor.

För att göra brödet extra matigt och smakrikt kan du strö lite riven parmesanost över det. Sätt in brödet i ugnen i 225 grader några minuer innan det ska serveras. Låt stå tills osten smält något och fått lite färg.
Visningar:
2510
Sparat:
54

LIKNANDE RECEPT

Knäckebröd recept
Gi Knäckebröd
över 2 månader
Köttbullar
över 2 månader
Soppa - Viktväk
över 2 månader
Spaghettilåda
av Amber
över 2 månader
Knäckebröd - LC
över 2 månader
Knäckebröd..
av kajm66
över 2 månader