Tårta med marängtäcke

Tårta med marängtäcke

Betyg (15 röster)
Antal personer
12 st
Tårta med marängtäcke

Ingredienser

Botten:
75 g margarin eller smör
1 dl socker
4 äggulor
2-3 msk mjölk
1½ dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver

Maräng:
4 äggvitor
2 dl socker
Ca 50 g mandelspån

Fyllning:
2-3 dl vispgrädde
Ca ½ liter hallon (225 g), färska eller frysta och lätt tinade

Gör så här

Ugnstemperatur 150º

Den här tårtan hör till de nyare som snabbt blivit populär och fått många namn, t ex Brittatårta, Pinocchiotårta. Till en större långpanna, ca 35x40 cm, gör 1 1/2 sats. Tårtan går bra att frysa.

Bottnen:
Värm ugnen till 150°C. Lägg bakplåtspapper eller ett väl smort smörgåspapper i långpannan. Rör rumsvarmt fett och socker poröst. Skilj på äggens gulor och vitor. Rör ner en gula i taget. Tillsätt mjölken och sist mjölet blandat med bakpulver. Rör till en jämn smet.

Marängen:
Vispa vitorna med hälften av sockret till fast skum. Vänd ner resten av sockret.

Bred ut sockerkakssmeten i långpannan, bred marängen ovanpå. Strö ev över mandelspån. Grädda i nedre delen av ugnen ca 25 min. Lyft kakan ur långpannan och låt den svalna. Lossa kakan med t ex en pannkaksspade och låt den sedan kallna på papperet.

Lägg ihop tårtan:
Dela kakan på mitten. Vispa grädden och blanda mot slutet i hallonen så att de mosar sig lite i grädden. Lägg ihop bottnarna med hallongrädden emellan.

Variation:
Bred lättsockrat äppelmos på bottnen innan grädden läggs på. Garnera gärna med t ex flisad blockchoklad.

Stor tårta med marängtäcke (ca 25 bitar): Gör 2 bottnar, en sats i taget, och lägg ihop dem som ovan.
Visningar:
58853
Sparat:
1061

LIKNANDE RECEPT

Tårta recept
Smörgåstårta – ..
av lennali
över 2 månader
Tårta á la Ann-
av LEDIVO
över 2 månader
Maräng Tårta..
av Reiko
över 2 månader
Johannas toppen..
över 2 månader
Smörgåstårta me
över 2 månader