Tarteletter med frukt

I en knditoridisk står ofta tarteletter av olika slag uppradade och lyser upp med sina dekokrationer av frukt och bär. De små tårtorna är emellertid inte konditorns hemlighet, utan kan även lagas hemma.

Betyg (0 röster)
Antal personer
6-8

Ingredienser

4 dl vetemjöl
125 g smör eller margarin
1 äggula eller ½ ägg
½ dl vatten

Fyllning:
3 dl tjock grädde
100 g mandelmassa
1 tsk vaniljsocker
Ev 1-2 msk apelsinlikör
5 dl hallon eller jordgubbar
Florsocker
Ev citronmeliss

Gör så här

Hacka samman vetemjöl och matfett till en grynig massa i matberedare eller med gaffel i en skål. Vispa samman äggula och vatten och arbeta in det i degen.

Arbeta degen jämn och slät och platta ut den till en tjock kaka. Lägg degen på en talllrik och låt den vila på kall plats under folie, 30-60 minuter.

Dela degen i 6-8 bitar och tryck ut den i tartelettformar med löstagbar kant. Grädda tarteletterna guldbruna i 225 grader ca 12 minuter. Ta ut formarna, lossa kakorna och låt dem svalna.

Vispa grädden tjock. Riv mandelmassan grovt, tillsätt vaniljsocker och vispad grädde. Smaksätt ev med apelsinlikör.

Skölj bären och halvera jordgubbarna. Torka bären lätt. Fördela mandelgrädden i formarna. Dekokrera med bär och sikta lite florsocker över. Sätt ev en kvist citronmeliss vid ena sidan.
Visningar:
1513
Sparat:
9

LIKNANDE RECEPT

Tarteletter recept
Snabb förrätt, ..
av Gillsan
över 2 månader
Snabb förrätt,
av Gillsan
över 2 månader
Smördegstartele
över 2 månader
Jordgubbstartel
av lennali
över 2 månader
Jordgubbstartel
över 2 månader
Hallontartelett
av tina62
över 2 månader