Thorleifs lutfisksås

En helt underbar vitsås till lutfisken som ni bara måste prova.

Betyg (1 röst)
Antal personer
4 st

Ingredienser

0,5 liter buljong (hälften av varje grönsaks / fisk)
0,5 l vispgrädde
7,5 msk vetemjöl
Ŋ dl vitt vin
svartpeppar
vitpeppar
muskotnöt
3 - 4 matskedar matfett (smör / olivolja)
salt
socker

Gör så här

Använd 2 kastruller

Kastull 1)
Koka upp buljongen och tillsätt vinet.
Häll i vispgrädden och rör om.

Kastrull 2)
Lägg matfettet i en aluminium kastrull och låt vattnet däri koka bort.
Ta av kastrullen från plattan.
Tillsätt vetemjölet och rör om så att fettet sugs upp av mjölet.
Om det blir för torrt tillsätt lite mer olja.
Sätt tillbaka kastrullen och värm upp.
Häll i den varma buljongen och använd visp för att röra om.
Rör om medan det kokar på svag värme i minst 5 minuter.
(Om såsen är för lös tillsätt 1 msk vetemjöl utvispat i lite mjölk och koka vidare i 5 min.)
Krydda med 1 krm muskotnöt ock svart och vitpeppar efter smak.
Smaka av sältan i såsen.
Tag av kastrullen och strö lite strösocker på ytan så att det inte bildas skinn.
Värm upp såsen före servering.

Den är suveränt god.
Visningar:
3112
Sparat:
21

LIKNANDE RECEPT

Monikas toppeng..
över 2 månader
Julsenap ā la M
över 2 månader
Torsk med lutfi
av Queenie
över 2 månader

LIKNANDE SÖKNINGAR