Tjäder ugnsstekt med rönnbärssås

Betyg (0 röster)
Antal personer
6-8

Ingredienser

1 tjädertupp ca 2-2,5 kg
Marinad:
1 fl rött vin
1 dl matolja
1 gul lök i skivor
1 morot i skivor
3 persiljekvistar
10 kryddpepparkorn
1 msk enbär, krossade

Sås
Steksky
1 dl marinad
4 dl creme fraiche
3-4 msk messmör
salt, peppar
1,5 msk rönnbär eller lingon

Till stekning:
4 msk smör
2 tsk salt
1 krm peppar
1,5 dl marinad

Garnering:
1,5 msk rönnbär eller lingon
2 msk finhackad persilja

Gör så här

Gör så här:
Blanda alla ingredienserna till marinaden.
Lägg den sköljda tjädern i en plastpåse.
Häll i marinaden. Pressa ur luften och knyt för.
Marinera 2 dygn i kyl, se till att marinaden täcker runt fågeln.

Sätt ugnen på 175 grader.
Ta upp tjädern och spar amrinaden.
Stycka fågeln. Börja med att skära av lårpartierna.
Klipp eller skär itu fågelkroppen, så att det bildas en bröst- och ryggsida. Dela bröstet i två bitar genom att skära från undersidan längs med bröstbenen.
Torka av marinaden och gnind in med salt och peppar. Lägg fågeln med skinnsidan uppåt i en smord långpanna. Fördela smöret på fågeln.
Stek i nedre delen av ugnen ca 1,5 - 2 timmar.
Ös fågeln ofta med det smälta smöret tills den fått en vacker stekyta. Späd därefter med marinaden och se till att det hela tiden finns en bottenskyla av marinad. Ös då och då.
Sila upp skyn och täck fågeln med aluminiumfolie, så att den håller sig varm.

Sås:
Späd skyn med marinad och creme fraiche. Låt koka tills såsen är lagom tjock. Tillsätt messmör och rönnbär. Smaka av med salt och peppar.
Lossa köttet från benen och skär det i skivor. Lägg skivorna på ett serveringsfat eller i en traktörpanna. Hällsåsen runt om. Strö över rönnbär och hackad persilja. I stället för rönnbär kan man använda lingon.

Maträtten kan tillagas dagen innan. Värm då köttet i såsen. Servera med tex kokt potatis och haricot verts
Visningar:
7854
Sparat:
35

LIKNANDE RECEPT

Harpaté till ju..
över 2 månader