Tjälknöl

Betyg (7 röster)
Antal personer
6-8

Ingredienser

1,2-1,5 kg fryst benfritt älg- eller nötkött (t.ex.fransyska, rostbiff eller innanlår)
lag:
1 liter vatten
1 dl salt
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
0,5 msk krossad svartpeppar
färska örtkryddor (t.ex.basilika, rosmarin, timjan)
1 knippe persilja

Gör så här

Ugn: 75-100 grader Lägg det frysta köttet i en ugnsäker form och sätt in formen i nedre delen av ugnen ca 3-4 timmar. Stick sedan in en kötttermometer i den tjockaste delen. Stek köttet 10-12 timmar. När termomtern visar 60 grader är köttet rött inuti, vid 70 grader är det rosa och vid 75 grader är det genomstekt. Skala och klyfta löken, pressa vitlöken, krossa pepparkornen och grovhacka örtkryddorna. Koka upp vattnet och lägg i ovanstående ihop med saltet. Låt lagen kallna. Lägg den något avsvalnade steken i dubbla plastpåsar. Häll den kalla lagen över och tillslut påsen. Låt steken kallna i lagen (det tar cirka 5 timmar) Servera gärna med potatisgratäng och sallad.
Visningar:
19709
Sparat:
277

LIKNANDE RECEPT

Tjälknöl recept
Tjälknöl på fär..
av lennali
över 2 månader
Tjälknöl..
av tina62
över 2 månader
Marinerad rostb
av lennali
över 2 månader
Rotfruktsgratän
över 2 månader
Variabel tjälkn..
över 2 månader
Tjälknöl på Råd
över 2 månader