Tobbes krämiga rotfruktssoppa

Matig, nyttig och god soppa med rotfrukter som kålrot, morot, rotselleri och sötpotatis. Dessutom klimatvänlig med svenska goda rotfrukter. Till och med barn tycker om den här soppan.

Egentligen borde den kallas "stoppa", den är lite tjockare än soppa normalt är och tunnare än stuvning...

Betyg (4 röster)
Antal personer
8-10
Tobbes krämiga rotfruktssoppa

Ingredienser

Kålrot ca 700 g
3-4 morötter ca 500 g
Rotselleri ca 400 g
Sötpotatis ca 600 g
1,4 l vatten
1 tsk salt
½ tsk vitpeppar
1 buljongtärning, kött eller grönsak
5 dl vispgrädde
1-2 tsk Sambal Oelek
1 kruka oregano eller citronmeliss

Gör så här

Skala och rensa rotfrukterna och skär dem i mindre bitar. Lägg dem i en stor gryta och tillsätt vatten, salt, vitpeppar och buljongtärning. Koka upp under lock och låt koka tills rotfrukterna är mjuka.

Ta av från värmen. Tillsätt vispgrädde, Sambal Oelek och oregano eller citronmeliss. Spara några kvistar till garnering. Mixa i grytan med stavmixer till en slät soppa.

Servera med hårdkokta ägg i halvor och ostsmörgåsar, helst av något gott och syrligt fullkornsbröd.

Soppan går utmärkt att frysa, varför inte portionsvis för dagar när man inte har så mycket tid?

Mjölkproteinallergi/laktosintolerans:
Ersätt grädden med Oatley Havregrädde.

Äggallergi:
Byt ut ägghalvorna mot lite knaperstekt bacon.
Visningar:
10633
Sparat:
214

LIKNANDE RECEPT

Kantarell- och ..
över 2 månader
Krämig rotfrukt
över 2 månader
Rotfruktssoppa
av Queenie
över 2 månader
Krämig rotfrukt
över 2 månader
Rotfruktssoppa..
av gustaf
över 2 månader
Köttfärs & rotf
av cecilia
över 2 månader