Torkat älgkött

Betyg (0 röster)
Antal personer
6-8

Ingredienser

1,5-2 kg benfri älgstek
2 tsk grovkrossad rosépeppar

Saltlag:
1,5 L vatten
2 msk socker
1,5 dl grovt salt
0,5 tsk salpeter

Gör så här

Lägg köttet i saltlag två dygn.
Ta upp köttet, torka av det och gnid in det med krossad
rosépeppar. Stick in en köttermometer i steken, ställ in den i 100? ugn och beräkna 6-8 timmar, alltefter storlek, tills termometern visar på 100?.
Då är köttet färdigt och kan serveras
som middagsmat i mycket tunna skivor, t ex med vit pepparrotssås och kokt potatis och kokta
grönsaker.
Det finns varianter på metoden att framställa torrkött av älg. Man kan låta köttet ligga ännu ett dygn i saltlag, och det går utmärkt att använda också andra delar av älgen, t ex
hjärta. Torkningen kan också ske vid lägre ugnstemperatur, 50-70?, men tar då upp till ett
dygn. För att fuktigheten lättare ska kunna avdunsta, kan man sätta en sticka mellan ugn och
lucka. Torkat kött är utmärkt att ha med som matsäck i skogen och karva flisor av.
Visningar:
12501
Sparat:
110

LIKNANDE RECEPT

Mina barns gott
av Pomero
över 2 månader
Italiensk marin
över 2 månader
Vitlöksbröd näs
över 2 månader
Ugnsstekt kyckl
över 2 månader
Mörkt bröd
av neliiia
över 2 månader
Cissis kasslerg
av timmele
över 2 månader