Tortilla Española // Spansk omelett

Det finns många olika variationer på den här rätten men här får ni den urprungliga recepten. Beroende på var i spanien man är så används olika ingredienser men basen är alltid den samma.
Folk har blandat i anchovis,oliver,tomater och t.o.m. bacon men det är lite som att blanda kapris i köttbullarna...det får bli för ens egen smak.

Betyg (0 röster)
Antal personer
4 st
Tortilla Española // Spansk omelett

Ingredienser

6 stora ägg
6-7 stora potatisar
1/2 gul lök
Olivolja
Salt
Peppar
Bladpersilja
1 dl grädde, för fluffigare

Gör så här

Först skala av potatisarna och tärna dem i fingerstora bitar.
Man ska egentligen fritera dem i en fritös men själv tycker jag att då luktar det olja i hela huset. Så jag brukar lägga dem i en ugnsplåt med salt och en skvätt olivolja och blanda så att oljan kommer åt alla potatisarna, och sedan köra dem i ugnen i 200 grader tills de är klara och fått fin färg.
Under tiden så blandar man äggen med grädden, salt, peppar, hackad lök och hackad persilja.
När potatisarna är klara så läggs dem i en tallrik med hushållspapper så att oljan rinner av och sedan blandas det i äggsmeten. Det ska kännas osm om äggen har "övertag". Är det för mycket potatis så blir omeletten torr.
Nu kommer det roliga:
Lägg en stekpanna på värmen men en skvätt olivolja och när det är värmt så häller du i eggsmeten med potatisarna och allt och låter det stekas långsamt. Se till att det inte bränns i botten genom att lyfta det med en spade och låt äggen komma åt undertill.
När du ser att det börjar bli hanterbart så tar du en tallrik av samma storlek som stekpannan och lägger den (upp och ned) på toppen av det hela och genom att hålla i tallriken med den ena handen och stekpannans handtag med den andra så vänder man smetten snabbt upp i luften och läggs sedan tillbaks på pannan så att den andra sidan steks.
Du kan stänga av spisen nu då den forsätts att stekas av den värmen som är i pannan.
Du kan undvika den här momenten genom att lägga hela smeten på en ungssäker form och låta det stekas i ugnen men då tycker jag personligen att den blir torr, smaken blir annorlunda och faktiskt lite tråkigare.
Hur som helst.....det här kan du äta hur som helst men en av mina favorit sätt är i en ciabatta med hem lagad alioli till lunch tillsammans med en god kaffe latte.
Hoppas ni får rätt på det.
MUMS!!
Visningar:
715750
Sparat:
52

LIKNANDE RECEPT

Tortilla recept
Bacon och kyckl..
över 2 månader
LCHF broccoli- ..
av Ernst76
över 2 månader
Mexikansk burri
av LaJefa
över 2 månader
Taco på plåt
över 2 månader
Pulled pork på ..
över 2 månader
Tacotårta med k
över 2 månader