Tyskt dinkelbröd

Gi ligger runt 64 på detta goda bröd. Detta beror på att linfrön och hela korn sänker GI:t i brödet.

Betyg (0 röster)
Antal personer
2 limpor
Tyskt dinkelbröd

Ingredienser

3 dl hela korn, dinkel (ligg i blöt en natt)
1½ dl linfrön
9 dl vatten
1 pkt jäst
1 msk salt
2 msk sirap
1msk anisfrön
½ dl rapsolja
3 dl grovt rågmjöl
15-17 dl matlagningsmjöl av 4 sädesslagTill pensling
Till pensling:
1 ägg
Oskalade sesamfrön

Gör så här

Skölj fröna och lägg i blöt över natten, alternativt koka i 30-40 min.
Blanda linfrön, kornen, varmt vatten, jäst, salt, sirap, anis och olja. Rör ned rågmjölet och mjölet lite i taget.
Rör till en smidig deg. Jäs i 40 min, ta upp och knåda på mjölat bord.
Dela i två delar, kavla ut delarna och rulla sedan ihop den som en rulltårta. Lägg på plåt och snitta med kniv. Jäs i ca 30 min.
Pensla med ägget och strö över sesamfröna. Grädda i mitten av ugnen ca 10 min på 250grader. Sänk temperaturen till 200 och grädda ytterligare i 40 min.
Låt bröden svalna under duk, skär när de är kalla.


För bröd, ca 225 grader i ca 15 min.
Visningar:
5752
Sparat:
54

LIKNANDE RECEPT

Dinkelbröd recept
Dinkelbröd i fo..
av Tiadina
över 2 månader
Grova GI-bröd..
av ros
över 2 månader
Små dinkelbröd
över 2 månader
Gott & superenk
över 2 månader
Dinkelbröd med
av Ingan
över 2 månader
Kossans  Graham
av kossan
över 2 månader