Västerbottenpaj

Västerbottenpaj är utmärkt som både huvudrätt och förrätt, eller som del i en buffé på till exempel bröllop. Pajen har en rund och enkel smak som fungerar till så gott som allt.

Betyg (6 röster)
Antal personer
4 st

Ingredienser

140 g smör eller margarin
2 dl mjöl
1 msk vatten
1 tsk ättika
1 gul lök
1 msk smör att fräsa i
200 g riven västerbottenost
4 st äggulor
2 dl mjölk
2 dl grädde
Salt
Peppar
Muskot

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader. Tärna fettet och fördela med mjölet. Häll i vattnet och ättikan och knåda hastigt till en smidig deg. Kavla ut den i en pajform (30 centimeter i diameter) och ställ kallt ett tag.

Skiva löken tunt och fräs den i smör. Vispa ihop mjölken, äggulorna och grädden och tillsätt salt, peppar och eventuellt muskot. Förgrädda pajskalet i 15 minuter.

Ta ut pajskalet och höj ugnstemperaturen till 200 grader. Sprid ut löken i botten och strö sedan över den rivna osten. Häll över äggstanningen och grädda till sist pajen i 35 minuter.
Visningar:
13606
Sparat:
292
Västerbottenpaj..
av Disen
över 2 månader
Västerbottenpaj
över 2 månader
Västerbottenpaj
av jan-q
över 2 månader
Västerbottenpaj
av ros
över 2 månader
Maud Olofssons
av lennali
över 2 månader
Västerbottenpaj..
över 2 månader