Vörtlimpa

Så mycket godare än det torra köpebrödet! Underbart med en stark ostskiva.

Betyg (0 röster)
Antal personer
3 limpor

Ingredienser

1 fl (33 cl) porter*
2 fl (á 33 cl) av den minst söta julmusten
150 g smör
100 jäst för söta degar
1 msk soya
1 dl ljus sirap
1 tsk malen kryddnejlika
1 msk mald ingefära
2 dl russin
2 kg rågsikt
* Porter finns i alla välsorterade mataffärer, har de ingen i din affär, be dem ta hem!

Gör så här

Ställ fram alla ingredienser innan så de hinner bli rumsvarma.
Smula ned degen fint i en bunke. Använder du en rostfri bunke kan du gärna slå varmvatten i den en stund.

Smält smöret i en ganska stor kastrull, häll i drickorna. (Det skummar duktigt). Värm till fingervärme.
Slå lite av vätskan över jästen och rör så jästen löses upp. Slå i resten av vätskan.
Tillsätt soyan, sirapen och russinen.
Blanda kryddorna i mjölet och tillsätt detta lite i taget.
Knåda degen, den ska inte vara för fast.
Låt jäsa under duk i 20 minuter.
Knåda snabbt igenom och gör tre limpor, höga och smala.Lägg på smörad/oljad plåt. Pensla sidorna med smält smör.
Låt jäsa i ytterligare 40 minuter. Sätt under tiden ugnen på 225 grader.
Grädda i mitten av ugnen i c:a 30 minuter. Täck eventuellt på slutet med bakpapper eller aluminiumfolie.
Lossa försiktigt bröden från varandra, pensla ovansidan med kallvatten. Låt svalna på galler, men ej under duk.
Går utmärkt att frysa.
Visningar:
2534
Sparat:
32

LIKNANDE RECEPT

Vörtlimpa recept
Surdegsvörtlimp..
över 2 månader
Kaffelimpa..
över 2 månader
Vörtlimpa snabb
över 2 månader
Julrågbröd..
över 2 månader
Honungslimpor m
av evaldo
över 2 månader
Vörtlimpa på en
över 2 månader