Valnötsfylld vetelängd

Vetebrödsfantaster se hit! Här får ni ett nytt recept att prova. Den kalljästa degen ger ett sprött och saftigt bakverk och pricken över i är den läckra valnötsfyllningen.

Betyg (0 röster)
Antal personer
20 st

Ingredienser

1/2 pkt jäst , 25 g
2,5 dl kall mjölk
100 g smält smör
1,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
1 tsk stött kardemumma
8 dl vetemjöl

Fyllning:
100 g rumstempererat smör
50 g farinsocker
50 g hackade valnötter

Garnering:
1 ägg
2 msk råsocker
ca 20 hackade valnötter

Gör så här

Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör tills jästen löst sig.

Rör ner smält smör, socker, salt och kardemumma i mjölkblandningen.

Tillsätt mjölet och arbeta ihop allt till en smidig men inte alltför kompakt deg. Låt degen jäsa i en timma.

Kavla ut degen till en rektangel, ca 25x45 cm. Rör ihop rumstempererat smör, farinsocker och hackade nötter till fyllningen.

Bred ut fyllningen på degplattan och rulla samman degen från långsidan.

Klipp jack i rullen. Dra sedan ut flikarna från mitten av längden och lägg dem växelvis åt höger och vänster. Låt längden jäsa cirka en timme. Sätt ugnen på 200 grader.

Pensla längden med uppvispat ägg och strö över råsocker och hackade valnötter. Grädda längden ca 25 minuter.
Visningar:
2115
Sparat:
21

LIKNANDE RECEPT

Vetelängd recept
Klippta vetelän..
över 2 månader
Blåbärsbrödpudd..
över 2 månader
Nostalgisk fluf
över 2 månader
Kanelbullar krä
över 2 månader
Rika riddare me
över 2 månader