Varm chokladfondant med jordgubbar i lakritsthé- och dragonsås samt en kall ananasconsommé med vanilj.

Ett av de vinnande recepten till tävlingen Årets gröna kock år 2000. Läs mer om tävlingen <a href="javascript:openArtiklar('MATN-4K99ME')">här</a>.

Betyg (0 röster)
Antal personer
10 st

Ingredienser

200 g choklad
200 g smör
80 g strösocker
55 g vetemjöl
4 ägg
4 äggulor
2 liter jordgubbar
100 g färsk dragon
2 påsar lakritsthé
2 dl vatten
1 dl strösocker
1 stor ananas
1 vaniljstång
1 liter vatten
1 dl strösocker
1 citron

Gör så här

Ananas: Skala och skiva upp 10 tunna skivor av ananas till chips. Torka i ugn ca 2 timmar på 80 grader. Skär ner resten av ananasen och koka med vatten, vanilj och socker ca1 timme, sila och kyl ned. Sås: Koka ihop vatten och socker tillsammans med lakritsthépåsarna och dragonstjälkar tills 1 dl återstår, sila av och låt kallna. Tillsätt finhackad dragon. Chokladfondant: Vispa socker och smör till det blir fluffigt. Tillsätt hela ägg (ett i taget), sedan ägg- gulor. Smeten kommer att se sprucken ut men går ihop när du nu tillsätter den smälta chokladen i en jämn stråle. Tillsätt sedan mjölet (lite i taget). Smeten skall ha en tjock och fluffig konsistens. Bakas i väl smorda portionsformar 6 minuter på 200 grader.Skiva jordgubbarna och lägg på tallrik, häll sås över och ställ fondant bredvid. Consommé serveras vid sidan av med ananaschips.
Visningar:
2096
Sparat:
13

LIKNANDE RECEPT

Chokladfondant recept
Currykyckling i..
över 2 månader
Vit chokladfond
av ros
över 2 månader
Chokladfondant..
över 2 månader
Chokladfondante
över 2 månader
Chokladfondant
över 2 månader