Vetebröd med äpple och kanel

Fyll långpannan med härlig vetedeg och mustiga äpplen. Servera sedan kakan uppskuren i bitar, gärna med kanelkryddad glass.

Betyg (0 röster)
Antal personer
20 bitar

Ingredienser

1 pkt jäst
175 g smör eller margarin
2 dl mjölk
1 ägg
½ dl vit sirap eller strösocker
Ca 7 dl vetemjöl

Fyllning:
4 - 5 äpplen
2 msk brun farin
2 tsk kanel

Gör så här

Smula jästen i en bunke. Smält matfettet, häll i mjölken och låt det bli fingervarmt, 37 grader. Häll degvätskan över jästen och rör tills den löst sig.

Tillsätt ägget och rör om ordentligt. Blanda ner sirapen eller sockret och det mesta av mjölet. Arbeta in så mycket mjöl att degen släpper bunkens kant.

Låt degen jäsa övertäckt 10 minuter på en rumsvarm och dragfri plats.

Kärna ur äpplena och skär dem i klyftor.

Arbeta degen blank och smidig på ett mjölat bord. Lägg degen i en smord långpanna och tryck ut den jämnt i hela pannan.

Lägg äppleklyftorna i ett vackert mönster på degen. Tryck ner dem ordentligt så att de inte lossnar under jäsning och gräddning.

Strö över farin och kanel. Låt degen jäsa övertäckt ytterligare ca 20 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.

Grädda kakan mitt i ugnen 15-20 minuter tills den är gyllenbrun och låter ihålig när du knackar den i kanten. Skär kakan i fem remsor på längden och fyra på tvären. Då får du 20 lika stora rutor.

Gott är att servera kakan som dessert med vaniljglass, vispgrädde eller crème fraiche, gärna kryddad med kanel.
Visningar:
5640
Sparat:
44

LIKNANDE RECEPT

Vetebröd recept
Bästa vetebröde..
av lennali
över 2 månader
Riktigt smarrig..
över 2 månader
Berits
över 2 månader
Bullar med mand
över 2 månader
Snabba smörbull
av Queenie
över 2 månader
Pers kardemumma
av MrsC
över 2 månader