Vetebullar grunddeg

Jättebra

Betyg (2 röster)
Antal personer
30-50 bull
Vetebullar grunddeg

Ingredienser

Grunddeg:
150 g margarin eller smör
5 dl mjölk
50 g jäst
½ tsk salt
1-1 1/2 dl socker
1 1/2 tsk kardemummakärnor eller 2 tsk malen Kardemumma
ca 1,3 liter vetemjöl

Gör så här

Smält matfettet i en kastrull. Häll i mjölken. Värm tills alltsammans är ljummet ca 37 grader
Lös upp jästen i degbunken i lite av degspadet. Tillsätt resten av spadet och sedan salt,socker, nystött eller malen kardemumma och drygt 2/3 av mjölet.
Arbeta degen så att den blir blank och smidig. Tillsätt ytterligare mjöl men spar 1-2 dl till utbakningen. Degen är färdigarbetad när den släpper degbunkens kanter. Strö lite mjöl över ytan så att den inte torkar. Täck med bakduk. Ställ degen dragfritt. Jäs den till dubbel storlek. Arbeta degen några minuter i bunken, Stjälp upp den på mjölat bakbord. Knåda i resten av mjölet. Degen är färdigknådad när den släpper bakbord och händer, Skär man ettsnitt i degen., ska den ha jämn porighet. Är den storblåsig, har man knådat för lite. Baka ut degen till bullar
Visningar:
2311
Sparat:
15

LIKNANDE RECEPT

Vetebullar recept
Smörbullar med ..
över 2 månader
Saffransbullar
av Cayene
över 2 månader
Smarriga semlor..
av vaselek
över 2 månader
Vetebullar
av Ellee
över 2 månader