Vetebullar med toscatopp

Våra kära vetebullar kan varieras på många olika sätt. Dessa saftiga och kolasmakande bullar är ljuvliga till en kopp kaffe. Servera dem gärna ljumma för bästa smak.

Betyg (1 röst)
Antal personer
30 st

Ingredienser

1 pkt jäst
150 g smör
5 dl mjölk
½ tsk salt
1½ dl strösocker
1 tsk stött kardemumma
Ca 13 dl vetemjöl

Fyllning:
1½ dl mandel
100 g rumstempererat smör
1½ dl farinsocker

Toscaglasyr:
100 g mandelspån
100 g smör
1 dl strösocker
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk

Gör så här

Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Värm till fingervärme, ca 37 grader. Häll degvätskan över jästen och rör tills allt löst sig.

Rör ner salt, socker och kardemumma. Arbeta in mjölet tills degen känns smidig. Spara lite mjöl till utbakningen. Låt jäsa 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.

Gör fyllningen. Hacka mandeln. Rör ihop smör och farinsocker och blanda ner de hackade mandlarna.

Stjälp upp degen på ett lätt mjölat bakbord. Knåda den smidig. Dela degen i två lika stora bitar. Kavla ut varje del till en platta, ca ½ cm tjock.

Bred fyllningen över degplattorna och rulla ihop dem från långsidan. Skär varje rulle i 15 bitar. Lägg bitarna i bullformar med snittytan uppåt. Ställ dem på bakplåtar. Låt jäsa ca 30 minuter.

Gr glasyren. Rör ihop mandelspån, smör, socker, mjöl och mjölk i en kastrull och låt smälta under omrörning.

Klicka ut toscaglasyren över bullarna och grädda dem mitt i ugnen 8-10 minuter tills de blivit lätt gyllene. Låt bullarna kallna på galler under en bakduk.
Visningar:
1603
Sparat:
20

LIKNANDE RECEPT

Vetebullar recept
Äpplen med tosc..
av MrsC
över 2 månader
Smörbullar med ..
över 2 månader
Saffransbullar
av Cayene
över 2 månader
Smarriga semlor..
av vaselek
över 2 månader
Vetebullar
av Ellee
över 2 månader