Vilt i lergryta

God saftig gryta som sköter sig själv i ugnen

Betyg (5 röster)
Antal personer
4 st
Vilt i lergryta

Ingredienser

1 kg älgkött
2 msk tomatpuré
2 msk äppelcidervinäger
10 krossade enbär
Vitpeppar
2 msk olja
2 st stora morötter
2 st rödlökar
250 gram blandsvamp eller trattkantareller
3 klyftor vitlök
0.5 st buljongtärning
1.5 tsk salt
1.5 dl vatten

Gör så här

Låt lergrytan ligga i blöt några timmar innan den används. Den kan annars spricka.

Blanda puré, vinäger, enbär, vitpeppar och olja till en marinad och lägg i en plastpåse. Lägg köttet i marinaden och låt det stå kallt ett par timmar. Vänd köttet ett par gånger under tiden i påsen.

Skala och skölj morötterna och skär dem i 1/2 cm tjocka skivor. Skala löken och skär den i tunna klyftor. Putsa och skiva svampen och förväll den hastigt. Skala vitlöksklyftorna.

Lägg köttet med marinad i lergrytan. Lägg i morötter, lök, svamp och vitlök, smula ner buljongtärningen och salta försiktigt. Rör om så att allt fuktas av marinaden. Lägg på locket och ställ grytan långt ner i den kalla ugnen. Sätt ugnen på 200 grader och låt grytan stå 2 timmar.

Tag ut grytan ur ugnen och vänd köttbiten. Ställ tillbaka grytan i ugnen och låt den stå ytterligare ca 1/2 timme eller tills köttet känns mört. Smaka av.

Servera med kokt eller pressad potatis och gröna bönor eller broccoli.
Visningar:
13000
Sparat:
295

LIKNANDE RECEPT

Vilt recept
Viltgryta med g..
över 2 månader
Drömsk tortelli
över 2 månader
Pulled pork på ..
över 2 månader
Gills smarriga
av Gillsan
över 2 månader
Husets älggryta
av zonale
över 2 månader
Kreolsk gryta
över 2 månader