Vitlöksdoftande gädda

Det här receptet, från Expressen 8/1 1987 har jag tillagat många gånger och kan garantera att det är ett underbart sätt att tillaga gädda! Båda stjärnkrögarna Tore Wretman och Paul Bocuse har sina versioner av detta gäddrecept; med lite olika mycket vitlök, men Expressenreceptet går en gyllene medelväg.. Och som med alla recept - se det som en bas! Jag vill minnas att man gott och väl kan tillsätta mer vinäger och vitlök, och även mer timjan.

Betyg (11 röster)
Antal personer
4 st

Ingredienser

I gädda på drygt ett kilo
10 - 15 oskalade vitlöksklyftor
50 gram smör
1 knippa persilja
2 kryddmått timjan
1 dl rödvinsvinäger
Salt
Peppar

Sås:
Fiskskyn
1,5 dl grädde
50 gram smör

Gör så här

Sätt ugnen på 225 grader.
Fjälla och rensa gäddan.
Skölj, torka av och gnid in den med 2 tsk e. 1 msk salt.
Ansa vitlöksklyftorna, men låt det tunna innersta skalet sitta kvar.
Fyll gäddan med hälften av smöret, samtliga vitlöksklyftor, persiljan och timjan och lägg gäddan i en trång smord ugnssäker form. Klicka på resten av smöret och stek c:a 15 minuter i ugnen. Ös flera gånger. Tillsätt sedan vinägern och fortsätt ösa. Stek c:a 15 minuter till.
Prova med sticka när gäddan är färdig, håll den varm på serveringsfat (lägg över folie). Sila stekskyn i en kastrull och tillsätt grädden. Låt koka ihop till drygt halva mängden. Blanka (eventuellt) av med några smörklickar. Servera med pressad potatis.
Visningar:
15487
Sparat:
163

LIKNANDE RECEPT

Vitlöksdoftande
av Cayene
över 2 månader
Kantarellpaj á
av ros
över 2 månader
Tjälknöl på fär
av lennali
över 2 månader
Vitlöksdoftande
över 2 månader
Fiskpudding med
över 2 månader