Wienerbröd

Mycket gott till fikat

Betyg (0 röster)
Antal personer
13 st

Ingredienser

50 g jäst
2,5 dl mjölk
1 ägg
1 msk strösocker
1/3 tsk salt
ca 8 dl vetemjöl
250 - 300 g margarin

Fyllning:
smör
strösocker
hackad mandel eller nötter
vaniljkrä
m
Pensling:
ägg
Garnering:

sockerglasyr (florsocker + vatten)

Gör så här

Smula sönder jästen i en bunke.
Häll kall mjölk över och rör om tills jästen lösts upp.
Blanda ner uppvispat ägg, strösocker, salt och till
sist vetemjöl. Spara ev lite mjöl till utbakningen.
Arbeta samman till en smidig deg.
Lägg degen i kylskåp så att den blir riktigt kall.
Låt även smöret blir riktigt kallt.
Kavla ut degen (enligt kursavsnittet: Wienerdeg).
Skär ut kvadratiska rutor med vass kniv.
Sätt en klick smör på mitten av rutan.
Strö över lite strösocker och mandel eller nötter.
Vik nu över varje flik till mitten och tryck till en
aning
Sätt en klick vaniljkräm i mitten.
Jäs wienerbröden svalt på plåt ca 1/2 - 1 timme.
Pensla med uppvispat ägg.
Grädda.
När kakorna är kalla glaserar man med socker-
glasyr.

Ugnstemperatur: ca 250 grader
Baktid: ca 5 - 8 minuter
Visningar:
1866
Sparat:
10

LIKNANDE RECEPT

Wienerbröd recept
Berits
över 2 månader
Fusk wienerbröd
av lennali
över 2 månader
Wienerbröd i lå
av lennali
över 2 månader
Wienerbröd utan
av mafia
över 2 månader
Smördegsrutor m
av Cayene
över 2 månader