Wienerkammar

Receptet på dessa goda kammar kommer från en stiftsgård i Åh och var länge en stor hemlighet. Nu är det inte hemligt längre så nu kan alla baka dessa läckra bakverk.

Betyg (1 röst)
Antal personer
36 st

Ingredienser

300 g kallt margarin
1 pkt jäst
2,5 dl kall mjölk
1 ägg
½ tsk salt
2 msk strösocker
Ca 8 dl vetemjöl

Pensling:
1 ägg

Garnering:
Pärlsocker
Hackad sötmandel

Gör så här

1) Skär margarinet i 10 skivor. Smula jästen i en bunke. Häll mjölken över jästen. Rör tills den har löst sig. Blanda i ägg, salt, socker och mjöl, men spara ca 1 dl till utbakningen. Arbeta snabbt samman allt till en deg. Låt den stå i kylen ca 10 minuter.

2) Kavla ut degen på lätt mjölat bord till en platta, 30x40 cm. Lägg margarinskivorna på ena deghalvan 2-3 cm innanför degkanten. Vik först upp kanten över matfettet och sedan den fria deghalvan. Nyp samman.

3) Mjöla bordet lätt. Vrid degen 1/4 varv. Kavla försiktigt. Vik degen i tre delar på längden. Vrid den 1/4 varv. Kavla den till drygt 1 cm tjocklek. Låt degen vila i kylen ca 15 minuter.

4) Kavla åter ut degen enligt steg 3. Dela degen i två bitar. Kavla ut bitarna till två plattor, 28x30 cm. Vik dem i tre delar på längden. Skär varje längd i 18 bitar, ca 4 cm breda. Pensla dem med uppvispat ägg.

5) Blanda pärlsocker och mandel. Vänd degbitarna i mandelblandningen. Lägg dem på en bakpappersklädd plåt. Skär ett par jack i långsidorna på bitarna. Böj dem försiktigt till kammar.

Låt kammarna jäsa övertäckta cirka en timma. Sätt ugnen på 250 grader. Grädda dem mitt i ugnen 5-8 minuter. Låt kammarna kallna på galler utan bakduk.

Kavlingstips: Om degen spricker under kavlingen så att matfettet kryper ut kan du genast lägga in degen i kylen så att både deg och matfett stelnar, ca 30 minuter. Sedan kan du kavla på nytt. Kavla alltid med skarven vänd mot dig.
Visningar:
2903
Sparat:
8

LIKNANDE RECEPT

Hittade inga liknande recept.

LIKNANDE SÖKNINGAR