Windsorkaka

Ett klassiskt recept som jag har gjort många gånger

Betyg (1 röst)
Antal personer
1 styck

Ingredienser

1 dl mjöl
25 g jäst
3 ½ dl vetemjöl
25 g margarin eller smör
1 kryddmått salt
2 tsk socker
½ ägg

Fyllning:
1 ½ dl mjölk
¾ msk potatismjöl
2 tsk socker
1 äggula
2-3 tsk vanillinsocker
100 g margarin eller smör
2 msk florsocker

Gör så här

Ljumma mjölken till 37 grader tillsätt jästen och rör tills den är upplöst. Häll ungefär hälften av mjölet i en degbunke. Tillsätt och finfördela matfettet i mjölet. Häll i salt, socker, ägg och degspad. Arbeta degen smidig. Tillsätt resten av mjölet, spar lite till utbakningen. Låt degen jäsa övertäckt ca 1 tim.
Ta upp degen på bakbordet. Knåda den ett lite tag och forma den sedan till en rund, jämn kaka, ca 22 cm i diameter. Lägg den på smord plåt eller bakplåtspapper. Låt kakan jäsa till dubbel storlek eller ca 30 min i rumstemperatur

Grädda den i 225 grader mitt i ugnen ca 15- 20 minuter

Låt den kallna, Dela den i 2 bottnar. Blanda mjölken, potatismjölet, sockret och äggulan till fyllningen i en tjockbottnad kastrull. Sjud under omrörning till en tjock kräm. Låt de kallna. (den hemkokta kan ev bytas ut mot marsánkräm)
Smaksätt den kalla krämen med vanillinsocker. Rör matfettet smidigt med florsockret. Tillsätt den kalla vaniljkrämen i små klickar. Rör kraftigt hela tiden så att krämen blir porös och lätt.
Bred den mellan bottnarna. Låt kakan stå kallt en stund innan den skärs i bitar.
Visningar:
2587
Sparat:
49

LIKNANDE RECEPT

Windsorkaka
av mrex3m
över 2 månader
Windsorkaka
av inti
över 2 månader